OBS

Produktet er på restlager. Vi forventer at have produktet på lager i uge:

Produktet tilføjes til kurven, og sendes straks ved hjemkomst

Valg af planker til bord

Scroll ned

Valg af træ til plankebord

Det kan godt være lidt af en jungle når man skal finde det rigtige træ og træffe et valg af planker til bord. Nedenfor vil vi informere dig om, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger træ til dit bord. Især hvis du ønsker at få et bord, der holder i mange år frem, og at det forbliver flot, som da du lavede det.

Når du vælger træ til dit bord, skal du være opmærksom på flere ting:

  • Størrelsen
  • Hårdheden
  • Kvaliteten/fugtighed
  • Høvlet/ helt råt
  • Pris

Størrelsen

Når du laver dit plankebord, skal du finde ud af hvilken størrelse det skal have, og om det skal laves i brædder, lægter eller planker. Derudover skal du finde ud af hvor mange kuverter/personer du gerne vil have plads til, og om du evt. vil lave tillægsplader.

Vi vil anbefale at du beregner 60 cm pr. kuvert hvis du sætter en stol til uden armlæn. Stole med armlæn har brug for mere plads, og der anbefaler vi at du beregner ca. 7,5 til 10 cm på hver side af stolen pr. kuvert, så der er plads til at kunne komme ud og ind uden sidemanden skal rykke sig.

Hvis du vil lave tillægsplader, er det nemmest og flottest at lave bordet i fuld længde og skære tillægspladerne af til sidst. Vi anbefaler at tillægsplader er 50 cm eller max 60 cm.

Type træ Tykkelse Bredde
Brædder 19-38 mm Min. 75 mm
Lægter 25-59 mm 50-75 mm
Planker Min. 50 mm Min. 75 mm
Tømmer Min. 75 mm Min. 75 mm

Kilde: https://www.bolius.dk/klassificering-af-trae-19229

Hårdheden af træet beregnet efter Jenka metoden

Som du kan se i oversigten nedenfor, er der stor forskel på hårdheden i træet. Hårdheden betyder noget i forhold til holdbarheden og hvor modstandsdygtigt det er overfor stød. I fyr er der fx meget harpiks og det gør at træet ikke er så modstandsdygtigt overfor stød.

Træsort Hårdhed
Eg 690
Amerikansk valnød 720
Røget eg 690
Fyr 300
Ask 760
Elm 510
Mahogni 670

 

Kvalitet og valg af træsort

Det er vigtigt, at det træ du bruger til dit bord, er tørt. hvis træet er ovntørret, er du bedre sikret, da træet ikke arbejder voldsomt sammenlignet med lufttørret træ. Hvis det ikke er tørt nok, vil det vride og/eller revne når det kommer indenfor. Fugtigheden skal ligge på ca. 8%. Hvis du køber dit træ ved et savværk, kan du fortælle, at det skal bruges til et plankebord, så vil træet have denne fugtighed.

Derudover kan du købe træet i forskellige kvaliteter. De sorteres alt efter hvor mange revner og knaster, der er i træet. Alt træ til plankeborde er i klasse A og findes i A1, A2, A3 og A4, hvor A1 er det reneste uden knaster og revner, og klasse A4 er med revner og knaster. Du skal også være opmærksom på at træet ikke buer for meget, da det så er et større arbejde at høvle det plant og det kan ske, at det vil vride når det er færdigt.

Alle træsorter vil arbejde selvom de er ovntørret, derfor er det vigtigt at du samler bordet med nogle lægter eller fladjern, det vil minimere at træet arbejder.

Fyr

Fyrretræ er den mest anvendte træsort her i Danmark. Fyr bliver anvendt til gulve, trapper, bygningstømmer, papir, emballage, spånplader og meget andet.

Det bedste fyr kommer fra Sverige, Norge og Finland, da det har de bedste betingelser for at vokse deroppe.

Pga. mængden af harpiks i fyr er det svært at slibe overfladen så man ikke kan se spor fra sandpapiret. Det er den blødeste træsort af dem vi har nævnt, og det gør, at det ikke er modstandsdygtigt overfor stød. Åretegningerne er strømlinede, og der er ofte små knaster i træet.

Hvis du vælger fyr, skal du være ekstra grundig med slibningen og kunne lide at det får patina med tiden.

Plankebord fyr med hvid olie 3 planker

Eg/ Røget eg

Eg er træernes konge. Det bliver ofte brugt til møbler og plankegulve. De tyndere træer bliver brugt til bl.a. hegnspæle og brænde. I gamle dage brugte man det til at bygge skibe af, fordi kerneveddet indeholder stoffer, der gør træet modstandsdygtigt overfor svamp, råd og insektangreb.

Egetræ er let at bearbejde. Det der kendetegner eg, er at åretegningerne er fine, der er ofte spejl (marvstråler som viser sig som pletter eller striber på tværs af stammen) Det har en smal lysebrun splint (det yderste af planken efter barken). Der er ofte knaster i eg, de kan både være store og små.

Røget eg er egetræ som har fået en syrebehandling og derfor får det den flotte brune farve.

røget eg + rustikt ibenholt
Røget eg – Eg med ibenholt olie

Amerikansk valnød

Amerikansk valnød bruges ofte til gulve, møbler, køkkener, inventar og borde. Den flotte chokoladefarvede træsort er meget hård og modstandsdygtig overfor næsten alt. Splinten (det yderste af planken efter barken) er lysere og kan variere fra meget lys brun til gylden. Åretegningerne kan variere fra at være strømlinede til, at det næsten ligner flammer. Pga. hårdheden kan du opleve at du skal bruge lidt ekstra sandpapir når du sliber bordet. Prisen på amerikansk valnød er steget meget de senere år, så du vil opleve det ligger i den dyre ende.

Plankebord amerikansk valnød 90x200 med 2 planker, naturkant, naturolie, skrå ben 01

Elm

Elm var i mange år en udbredt træsort i de danske skove, men pga. elmesygen i 80érne er de næsten udryddet. I jægerstenalderen byggede man buer af elmetræ. Det grove træ har vilde årer og kanter, som giver et karakteristisk udtryk når det bliver brugt til plankebord. Det kan godt være svært at finde elm, og du kan opleve det ligger i middel til den dyre ende.

plankebord elm med naturolie 110 x 210 cm

Mahogni

Mahogni kommer oftest fra Caribien, Mellem- eller Sydamerika det kendes på den rødlige farve. Det bruges til møbler og træværk på skibe, da veddet er modstandsdygtigt overfor fugtigheden. Hårdheden i mahogni gør at du vil have dit bord i mange år. Prisen ligger i den dyre ende.

Plankebord 2 planker maghoni med træben

 

Vil du selv høvle træet?

Nogle savværker tilbyder at høvle træet for dig. Det koster naturligvis også mere, men det sparer dig for en masse arbejde og det sikrer dig at bordet bliver helt lige. Hvis du selv vælger at høvle træet, skal du bruge en el høvl.

Høvle træ

Pris

Prisen på træ varierer meget alt efter om det er brædder, lægter eller planker du vil lave bordet ud af.

 

Vi har også lavet en guide til dig der vil have hjælp til plankebordet. Læs om hvordan du laver et plankebord HER

 

 

Design dit drømmebord

Hos planke-bord.dk har du mulighed for at designe dit eget helt unikke og rustikke plankebord og træbord, hvad end det skal være et spisebord, sofabord, langbord, cafebord eller noget helt femte.

Design og beregn her
NYHEDSBERV HER