OBS

Produktet er på restlager. Vi forventer at have produktet på lager i uge:

Produktet tilføjes til kurven, og sendes straks ved hjemkomst

DIY guide til plankebord

Scroll ned

Sådan laver du dit eget plankebord

I følgende guide vil vi lære dig, hvordan du laver et plankebord som vil holde i mange år.

Valg af træ

Når du vælger træ til dit plankebord, skal du være opmærksom på, at træet skal være ovntørret. Ellers vil det slå sig dvs. revne og evt. vride sig når det kommer indenfor. Derfor anbefaler vi, at du køber træet hos et savværk eller en tømmerhandel, hvor du er sikret god kvalitet. Der er mange der sælger træ på nettet og Facebook, det kan være billigere end hvis du køber det ved savværket eller tømmerhandlen, vær blot opmærksom på at det er blevet ovntørret ned til ca. 8%. Derudover skal du være opmærksom på at træet har samme tykkelse hele vejen og at det ikke krummer for meget, så skal det nemlig ikke høvles så meget ned. Derudover så er det et stort og hårdt arbejde at plane plankerne helt lige. Nogen savværker tilbyder at høvle plankerne på deres tykkelseshøvl for en merpris.

Du kan se mere om hvad du skal være opmærksom på i forhold til kvaliteten af træet HER.

Rå træ

Størrelse

Du skal måle hvor stort bordet max må være i forhold til det rum det skal stå i. Derudover skal du finde ud af, hvor mange kuverter/personer du gerne vil have plads til, og om du evt. vil lave tillægsplader.

Vi vil anbefale at du beregner 60 cm pr. kuvert hvis du sætter en stol til uden armlæn. Stole med armlæn har brug for mere plads og der vil vi anbefale, at du beregner ca. 7,5 til 10 cm på hver side af stolen pr. kuvert, så der er plads til at kunne komme ud og ind uden sidemanden skal rykke sig.

Hvis du vil lave tillægsplader, er det nemmest og flottest at lave bordet i fuld længde og skære tillægspladerne af til sidst. Vi anbefaler, at tillægspladerne er 50 cm, dog max 60 cm.

Plankebord Eg - 2 planker - 100x280 cm - Tykkelse 40-45 mm - 15 graders kanter - Natur olie - Stilren - Skrå ben i eg (5)

Bordben

Du skal også huske at bordbenene også tager noget plads. Og i den forbindelse er det også vigtigt, at du vælger nogle bordben, som er stabile nok til dit bord i forhold til størrelse og vægt af bordpladen. Hvis du f.eks. vælger skrå ben (som er en af vores bestsellere) og har et bord under 300 cm i længden, vil vi anbefale du placerer benene 8 cm fra kanten. Benene er 8 cm i bredden på profilen, dvs. der går 16 cm af i hver ende til bordbenene. Hvis dit bord er over 300 cm, vil vi anbefale at du placerer benene en kuvert inde dvs. 60 cm. Det vil se bedst ud rent visuelt og det er også praktisk, da der ikke er nogen der skal sidde med bordbenene imellem benene. I forhold til valg af bordben og sikre at de er stabile nok, står der inde på alle vores produkter, hvor meget vægt de kan bære, hvis bordbenene anbefales til et max størrelse bord, står dette også på produktet under specifikationer.

Kundebilleder

Du kan se video med forklaring til placering af bordben her.

 

Værktøj og materialer

  • El høvl – Til hvis du selv skal høvle plankerne.
  • Rundsav – Til at skære plankerne til, medmindre du får det gjort der, hvor du køber dem.
  • Slibemaskine – Det er lige meget om det er en båndpudser eller en excentersliber.
  • Skruemaskine – Til montering af ben, fladjern og evt. tillægsplader.

 

Øvrige materialer

  • Sandpapir korn 120 og 180
  • Skruer til bordben og fladjern
  • Vaterpas
  • Tommestok
  • Bor
  • Høreværn
  • Fladjern eller regler til at holde plankerne sammen med, forklaring følger længere nede.
  • Spartel eller knastfyld til udfyldning af knaster og revner, forklaring følger længere nede.
  • Olie til efterbehandling
  • Handsker
  • Gammelt lagn eller viskestykke til oliering
  • Bordben
  • Hvis bordet skal have tillægsplader, skal du bruge udtræk dertil.

 

Og nu til det sjove, arbejdet med træet

  1. Høvle – Hvis du køber helt rå planker, skal du starte med at planere plankerne så de er helt lige, tjek en gang imellem om de er ved at være lige
  2. Hvordan skal plankerne vende – Hvis plankerne er ovntørret, er det ligegyldigt hvordan de vender.
  3. Tilpasse størrelse – Hvis de ikke er skåret til da du købte dem, skal du gøre det med rundsaven. Hvis du vil have skåret kanter, skærer du også dem til nu.
  4. Udfylde knaster/revner – Nu skal du i gang med at reparere og udfylde knaster og revner med spartel eller knastfyld. Til små knaster og revner kan du bruge knastfyld. Hvis revnerne er store, kræver de noget mere, og der kan du bruge knastfyldet som er en varm lim, findes HER.
  5. Slibe – Herefter skal du i gang med at slibe plankerne, det er vigtigt at slibe i åreretningen, da der ellers vil komme striber på tværs af plankerne. Først bruger du korn 120, sørg for at alt spartel eller knastfyld også er slebet ned, når du skal finpudse, bruger du korn 180.
  6. Oliere – Nu skal du i gang med at oliere, det er vigtigt at følge åretegningerne og følge instruktionen på den olie du har valgt. Den olie vi bruger, kan du finde HER. Vi har lavet en video der viser hvordan du olierer bordet, den finder du HER
  7. Samle – Efter oliering skal du samle plankerne. Vi anbefaler at du sætter fladjern eller regler for hver 60 cm af bordets længde. Dvs. hvis bordet er 240 cm skal du bruge 4 fladjern/regler, husk at tage højde for, hvor du vil have bordbenene. Det er altid en god ide at for bore, for at sikre at træet ikke sprækker. (Hvis du vil bruge fladjern, kan du finde dem HER. Hvis bordet skal have tillægsplader, skal du huske der skal være 1-2 fladjern til at holde den sammen.
  8. Tillægsplader – Hvis bordet skal have tillægsplader, skal du skære dem af nu. Mål 50 cm af, og skære dem af med rundsaven. Vi har nogen udtræksstænger som er nemme at montere, som du finder HER.
  9. Montering af bordben – Når du monterer bordbenene, skal du også for bore. Vi anbefaler du bruger franske skruer, da de er noget kraftigere end almindelige skruer. (Du kan købe franske skruer HER )
  10. Efterbehandling – Efter 14 dage anbefaler vi, at du giver bordet olie igen, da bordet nu har vænnet sig til den luftfugtighed og temperatur der er i rummet. Hvis du har brugt en olie med pigment i fx ibenholt olie, er det en god ide at efterbehandle med naturolie, så bordet ikke bliver mørkere. Herefter skal bordet efterbehandles hvert ½ år eller efter behov.
  11. Hygge – Tillykke! Nu skal du til at nyde dit flotte håndværk i mange år. Samle familie og venner til god mad, snakke og samle minder der huskes.

Eg - 2 planker - 90x270 cm - Tykkelse ca. 45 mm - Rustik - Naturkant - Natur olie - 1 stk. tillægsplade á 50x90 cm - Total størrelse 90x320 cm - Krydsstel 5

Rabatkode

Vi har lavet en rabatkode (den giver 15% i rabat) til dig, som ønsker at købe alt tilbehør, som du skal bruge for at lave dit eget plankebord.

Koden skrives præcis sådan: Gave: Guide til plankebord

 

Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med projektet. Husk at nyde processen! Det er fantastisk at arbejde med træ 😊

Design dit drømmebord

Hos planke-bord.dk har du mulighed for at designe dit eget helt unikke og rustikke plankebord og træbord, hvad end det skal være et spisebord, sofabord, langbord, cafebord eller noget helt femte.

Design og beregn her
NYHEDSBERV HER